Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 17:13

Η ΤΕΡΝΑ προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Η ΤΕΡΝΑ προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία τριών υπουργών και δύο υφυπουργών, ανακηρύχθηκε σήμερα στην Τρίπολη ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι η εταιρία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.»…

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, υπό την προεδρία της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού, που πρότεινε τη συγκεκριμένη εταιρία ως ανάδοχο του έργου.
Ακολούθως έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, και τους υφυπουργούς Οικονομικών Νότη Μηταράκη και Νίκο Μαντζιούφα.
Εφόσον οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, η εταιρία θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας για διάστημα 28 ετών.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρησε και ολοκλήρωσε το διαγωνισμό, επάνω σε μια ιδέα που αποτέλεσε οδηγό και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Σημειώνεται ότι τα έργα θα γίνουν με αυτοχρηματοδότηση και πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ είναι αυτονόητο ότι η εταιρία θα εκμεταλλεύεται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας.

Π.ΝΙΚΑΣ
Στην Τρίπολη παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, που δήλωσε ευχαριστημένος από την εξέλιξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «φαίνεται ένα φως στον ορίζοντα». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του διότι το πιο μεγάλο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου - που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων - μπαίνει σε πορεία οριστικής αντιμετώπισης και διότι η τιμή για την οριστική λύση διαχείρισης είναι κάτω από 60 ευρώ ανά τόνο, στην οποία βεβαίως πρέπει να προστεθούν ο ΦΠΑ και το κόστος μεταφοράς.
Εκείνο που παραμένει ανεπίλυτο, πρόσθεσε ο δήμαρχος, είναι η διαχείριση απορριμμάτων για τον ενδιάμεσο χρόνο, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, ο οποίος υπολογίζεται σε δύο χρόνια. Για το θέμα αυτό πρόκειται να συναντηθούν οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Τρίπολης και Κορινθίων με τον υπουργό Περιβάλλοντος. Ο κ. Νίκας τόνισε: «Θα είμαστε πλήρως ευχαριστημένοι εάν ο κ. Μανιάτης, του οποίου είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα, λύσει το θέμα. Ελπίζω να γίνει με έργο του ΕΠΠΕΡΑΑ».