Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 17:53

Εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά αυξημένοι οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς

Εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά αυξημένοι οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς

Από την εξέταση δειγμάτων καρπών ελιάς για το μέγεθος της δακοπροσβολής

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ 
Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουν οι υπεύθυνοι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας το βαθμό προσβολής της ελιάς από το δάκο. Πάντως, οι πληθυσμοί του δάκου είναι ανησυχητικά αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι επίσημες δειγματοληψίες του Αυγούστου έδειξαν ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβολής της ελιάς, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες του Σεπτέμβρη…

Οι γεωπόνοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας μας είπαν ότι πολλά θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πτώση τη θερμοκρασίας, σημείωσαν, δεν θα είναι ευνοϊκή για την δακοπροσβολή, το αντίθετο όμως θα συμβεί εάν οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Εκείνο στο οποίο επέμειναν οι γεωπόνοι είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση του δάκου, στο πλαίσιο όμως που προσδιορίζεται από το πρόγραμμα της δακοκτονίας, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει υποστεί μειώσεις λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθετη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα της δακοκτονίας ύψους 160.000 ευρώ όμως είναι δύσκολο αυτή την περίοδο και με το συγκεκριμένο ποσό να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα αποτροπής ενδεχόμενης μεγάλης προσβολής.
Στ.Μ.