Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 20:20

Χρυσό βραβείο σε τρεις ελαιοπαραγωγούς από το Ακριτοχώρι Κορώνης

Ο Πέτρος (κέντρο), ο Βασίλης Τσώνης και ο γιος του, Κωνσταντίνος (δεξιά), παραλαμβάνουν το χρυσό βραβείο Ο Πέτρος (κέντρο), ο Βασίλης Τσώνης και ο γιος του, Κωνσταντίνος (δεξιά), παραλαμβάνουν το χρυσό βραβείο

ΠΕΤΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΩΝΗΣ 
Σε μια δύσκολη χρονιά με πολύ δάκο, δεν είναι καθόλου εύκολο να βγάλεις ποιότητα. Πόσω μάλλον να πάρεις και βραβείο. Κι όμως οι τρεις παραγωγοί από το Ακριτοχώρι της Κορώνης, Πέτρος, Βασίλης και Δημήτρης Τσώνης, κέρδισαν το χρυσό στο διαγωνισμό Olympia Health & Nutrition Awards 2017, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αν. καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και της χημικού Δρ Ελένης Μέλλιου...

Η βράβευση αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο των τριών παραγωγών από ελιές που συλλέχθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου του 2016 και η έκθλιψή τους έγινε στο μικρό ελαιοτριβείο των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Σημειώνεται ότι το βραβείο έρχεται σε μια χρονιά που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την καλή ποιότητα ελαιοκάρπου.

Η τελετή απονομής των διεθνών βραβείων Olympia Health & Nutrition Awards 2017 έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Μαΐου στο κτίριο της Παλιάς Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Aristoil. Βραβείο απονεμήθηκε σε όσους ελαιοπαραγωγούς πέτυχαν δείγμα ελαιολάδου «με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο και οι διακρίσεις χωρίστηκαν σε Bronze, Silver και Gold, ανάλογα με τα επίπεδα των ευεργετικών φαινολών».

Στην εκδήλωση μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εξειδικευμένοι στο ελαιόλαδο και τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ αναφέρθηκαν στις τελευταίες έρευνες σχετικά με τη θετική του επίδραση στην υγεία, στοχεύοντας στην ανάδειξη των χρήσεων του ελαιολάδου και στο κατά πόσο συμβάλει η επιστημονική έρευνα σε αυτό.
Επίσης, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα η ίδρυση του Wοrld Olive Center for
Health, του Παγκόσμιου Κέντρου Ελαιολάδου, «ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο να παρέχει πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου ως προς την προστασία της υγείας, να προβάλει και να ενισχύει την έρευνα για την ελιά και το λάδι και την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών».
Η εκδήλωση ήταν συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών και των εταίρων του προγράμματος ΑRΙSΤΟIL, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη. Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης κ.ά.

Ακολουθούν φωτογραφίες