Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 22:16

Μόνο δύο άνθρωποι πήγαν στην πολύ σημαντική παρουσίαση έρευνας για το λάδι ΠΟΠ Καλαμάτας!

Βασιλική Σκιαδά, Παναγιώτης Κάτσαρης Βασιλική Σκιαδά, Παναγιώτης Κάτσαρης

Μόνο η αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη και ένας ελαιοτριβέας από τον πρώην Δήμο Αβίας, πήγαν το πρωί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποιεί ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα” (Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας) για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας! Αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι οι προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτας χρειάζονται οπωσδήποτε διόρθωση γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παραγωγής στην πραγματικότητα δεν τις καλύπτει…

Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ο επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Παναγιώτης Κάτσαρης και η ερευνήτρια Βασιλική Σκιαδά. 

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, που κυρίως προέρχεται από την Κορωνέικη ποικιλία, έχει λιγότερες στερόλες από το όριο που θέτουν οι προδιαγραφές για το ΠΟΠ Καλαμάτα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου η μισή παραγωγή ελαιολάδου δεν δικαιούται να φέρει τη συγκεκριμένη ένδειξη. 

Επίσης η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο της περιοχής μας, σε ό,τι αφορά τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, έχει σε μεσαία ή μικρά ποσοστά τα χαρακτηριστικά του πικρού και του πικάντικου, πάντα σε σχέση με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτας. 

Όπως τόνισαν οι ερευνητές Παναγιώτης Κάτσαρης και Βασιλική Σκιαδά, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί σε όλη τη Μεσσηνία, ώστε να γίνει ένας τεκμηριωμένος φάκελος για τη διόρθωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ΠΟΠ Καλαμάτας. 

Η εξήγηση που δόθηκε για τις εσφαλμένες προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτας είναι ότι αυτές θεσμοθετήθηκαν βάσει μελέτης που έγινε από ιδιωτικό γραφείο με βεβιασμένο τρόπο και χωρίς έρευνα.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Καλαμάτας, ενώ κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο έχουν ληφθεί δείγματα και από το Δήμο Μεσσήνης. 

Όμως υπογραμμίστηκε ότι στο πρόγραμμα είναι σημαντικό να ενταχθούν και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού και συγκεκριμένα της Τριφυλίας, της Πύλου-Νέστορος, της Οιχαλίας και της Δυτικής Μάνης. 

Στο πρόγραμμα συμμετέχει μέχρι τώρα οικονομικά μόνο ο Δήμος Καλαμάτας. Πρόταση οικονομικής υποστήριξης της έρευνας έχει γίνει και προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο. 

Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι πρόκειτια για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα και εκδήλωση την πρόθεσή της να αναλάβει πρωτοβουλία, να έρθει σε συνεννόηση και με τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας, ώστε όλοι να συμμετέχουν στην έρευνα για την διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτας.

Στ.Μ.