Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 18:28

Συγκομιδή πατάτας στα “Παλιολίβαδα’ της Μεσσήνης

Συγκομιδή πατάτας στα “Παλιολίβαδα’ της Μεσσήνης

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ 
Μέρα τη μέρα όλο και περισσότεροι καλλιεργητές και εργάτες γης βγαίνουν στα χωράφια για το μάζεμα της πατάτας στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα. Συναντήσαμε στην περιοχή “Παλιολίβαδα” της Μεσσήνης την παραγωγό Διονυσία Στρατηγοπούλου που ξεκίνησε με τους εργάτες το μάζεμα σήμερα και τελειώνει αύριο. Δεν είναι από τους μεγάλους παραγωγούς, έχει όμως μεγάλη αγωνία, όπως όλοι οι παραγωγοί, για την τιμή. Τώρα η έμπορος με την οποία συνεργάζεται, μας είπε, δίνει 35 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή που θα ικανοποιούσε τους παραγωγούς, συνέχισε, είναι 45 με 50 λεπτά το κιλό…

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, σημείωσε η κ. Στρατηγοπούλου και αυτό γιατί έπεσε πάγος. Η ίδια, ανέφερε, δεν έπαθε ζημιά, όμως άλλοι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή θα έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού. 

Η απόδοση που έχει κατά μέσο όρο το στρέμμα, συνέχισε, είναι συνήθως 4 με 4,5 τόνους. Θεωρεί ότι και φέτος θα κυμανθεί η παραγωγή της στα ίδια επίπεδα, ενώ και η ποιότητα θα είναι άριστη. 

Η κ. Στρατηγοπούλου έβαλε την πατάτα στις 15 Νοέμβρη. Τόνισε ότι πρόκειται για καλλιέργεια με μεγάλο κόστος, με ακριβό το σπόρο, τα λιπάσματα και όλες τις άλλες φροντίδες. 

Στο χωράφι της η παραγωγός απασχόλησε σήμερα δέκα εργάτες. Σημείωσε ότι ευτυχώς αυτή την περίοδο δεν υπάρχει το πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο λιομάζεμα, δηλαδή ζήτημα έλλειψης εργατών. 

Η κ. Στρατηγοπούλου ευχήθηκε να πάει καλά η συγκομιδή για όλους τους πατατοπαραγωγούς. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, είπε ωστόσο ότι η καλλιέργεια, στη δική της περιοχή τουλάχιστον, συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν συνάδελφοι που την εγκαταλείπουν, ενώ το προϊόν που παράγεται είναι άριστο, ό,τι καλύτερο για τους καταναλωτές. 

Στ.Μ.