Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 00:57

Σταφίδα: Είμαστε απελπισμένοι – Ευελπιστούμε επειδή ο νέος υπουργός είναι από την Κρήτη και έχει ιδία αντίληψη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Λαζόγιαννης και ο υπεύθυνος της Οικονομικής Υπηρεσίας Νίκος Ποδοχωρίτης Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Λαζόγιαννης και ο υπεύθυνος της Οικονομικής Υπηρεσίας Νίκος Ποδοχωρίτης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Να μην βιαστούν, να μην δώσουν μπιρ παρά τη σταφίδα τους» στους εμπόρους κάλεσε τους παραγωγούς ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης και ανακοίνωσε ότι ο Συνεταιρισμός θα δώσει και φέτος 1,18 ευρώ για την αμακινάριστη και αν υπάρχει δυνατότητα και κάτι ακόμη καλύτερο. Ο κ. Λαζόγιαννης υπογράμμισε ότι η κατάσταση για τους σταφιδοπαραγωγούς είναι απελπιστική, ωστόσο δήλωσε ότι «ευελπιστούμε επειδή ο νέος υπουργός είναι από την Κρήτη και έχει ιδία αντίληψη». Αντίθετα είπε ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, υπεύθυνοι είναι οι προηγούμενοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, που άκουγαν τις προτάσεις των παραγωγών αλλά δεν έκανα τίποτα, όπως σχολίασε…

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Λαζόγιαννης τόνισε ότι είναι η τρίτη χρονιά χωρίς τιμή και ζήτηση για το προϊόν, είπε ότι ήδη πολλοί παραγωγοί ξερίζωσαν τα αμπέλια τους, ενώ αν δεν αλλάξει κάτι η σταφίδα θα χαθεί.

Για μια ακόμη φορά ανέφερε ότι τα λίγα χρήματα που δόθηκαν πέρσι ως ενίσχυση στους παραγωγούς έπρεπε να δοθούν για την απορρόφηση των αποθεμάτων, κάτι που δήλωσε βέβαιος ότι θα έδινε μια ώθηση στην τιμή παραγωγού.

Η χρονιά είπε πολύ δύσκολη, συνέχισε ο κ. Λαζόγιαννης, επειδή η καλλιέργεια έχει υποστεί ζημιά από τις βροχές και από τον περονόσπορο, ενώ οι παραγωγοί έχουν υποβληθεί σε μεγάλα έξοδα για τα ραντίσματα, χωρίς όμως αποτελέσματα και επιπλέον χωρίς να ξέρουν αν θα πωληθεί το προϊόν τους.

Είπε ότι εμφανίστηκαν έμποροι να πάρουν τη σταφίδα με 60 και 70 λεπτά, από παραγωγούς που πέρσι πούλησαν πάλι 70 λεπτά αλλά και αυτά δεν τα έχουν εισπράξει ακόμη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης σχολίασε ότι «είναι καλύτερα να την πετάξουν (τη σταφίδα) στο ποτάμι παρά να τη δώσουν 60 και 70 λεπτά», ενώ επισήμανε ότι η Ένωση και πέρσι πήρε το πρωί με 1,18 ευρώ το κιλό και έχει πληρώσει όλους τους παραγωγούς.

Ο κ. Λαζογιάννης σημείωσε ότι έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι παραγωγοί εφόσον δεχτούν να δώσουν το πρόϊόν τους σε εξευτελιστική τιμή, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι, παραγωγοί και μεταποιητές και να μην σηκωθούν μέχρι να βρεθεί λύση για το καλό του προϊόντος.

Στ.Μ.