Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 18:39

Στην “Ευμάρεια” η τροφή είναι πολύτιμο δώρο

Στην “Ευμάρεια” η τροφή είναι πολύτιμο δώρο

Της Μαρίας Νίκα 
Η συνάντηση έγινε στο πατάρι του μαγαζιού, απολαμβάνοντας ένα υπέροχο αρωματικό λικέρ με γεύση καφέ. Από το ισόγειο ακουγόταν απαλή τζαζ μουσική. Η «Ευμάρεια» δεν είναι ένα συνηθισμένο παραδοσιακό παντοπωλείο. Περισσότερο με χώρο τέχνης μοιάζει. Αλλά και ο ιδιοκτήτης της δεν είναι ένας τυπικός παντοπώλης. Μαθηματικός με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, ο Ιάκωβος Πετροπουλέας άνοιξε την επιχείρηση το καλοκαίρι του 2015 στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου της Καλαμάτας, επειδή αγαπούσε τα καλά μεσσηνιακά προϊόντα και ήθελε να τα προβάλει όπως τους αξίζει...

«Πάντα ασχολιόμουν με την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά. Όταν άφησα την Αθήνα και αποφάσισα να ζήσω στην Καλαμάτα, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Βέβαια, όταν ξεκινάς, αυτό που έχεις στο μυαλό σου απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Γιατί το σύστημα προσπαθεί να σε κάνει στυγνό επαγγελματία, να νοιάζεσαι μόνο για το κέρδος. Ειδικά αυτή την εποχή που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα. Το θέμα είναι να μη συμβιβαστείς μέσα σου, να μη χάσεις το ρομαντισμό, την ομορφιά γι’ αυτό που κάνεις» λέει ο Ιάκωβος.

EVMAREIA-3.jpgΕκλεκτά προϊόντα
Η «Ευμάρεια» ξεκίνησε απευθυνόμενη κατά πρώτο λόγο στους Καλαματιανούς, ωστόσο στην πορεία φάνηκε ότι δούλευε περισσότερο με επισκέπτες της πόλης, ξένους, αλλά κυρίως Έλληνες.
Τα προϊόντα της παραδοσιακά τρόφιμα, αγνά καλλυντικά, χειροποίητα κοσμήματα και είδη δώρου από Μεσσήνιους δημιουργούς: ελιές, ελαιόλαδο, μέλια εξαιρετικής ποιότητας, ξύδια και βαλσαμικά, πάστες ελιάς, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, παστέλια, χυλοπίτες, τραχανάς, λαλάγγια και παξιμάδια μανιάτικα, κρασιά, λικέρ και άλλα ποτά, βαζάκια με γλυκόξινες σάλτσες και σαλάτες, όπως αυτή με την αγκινάρα, χειροποίητο σαπούνι και χωριάτικο, βιολογικά καλλυντικά και αιθέρια έλαια, κοσμήματα σουτάζ σε μοναδικά κομμάτια, είδη δώρου για μικρούς και μεγάλους. Και βέβαια σπιτικά γλυκίσματα, σαν τα εξαίσια τραγανά κουλουράκια με σουσάμι, που δοκιμάσαμε, φτιαγμένα από τη μητέρα του Ιάκωβου.

Γιορτινές επιλογές
Ειδικά για την περίοδο των γιορτών, πέρα απ’ όλα τα παραπάνω εκλεκτά, ο επισκέπτης της «Ευμάρειας» θα βρει τα καλλυντικά Messinian Spa (κρέμες, shower gel και αφρόλουτρα) σε χριστουγεννιάτικη έκδοση, με πιο γκλάμουρους αρώματα όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά και σε γιορτινή συσκευασία. Επίσης, όμορφα χειροποίητα γούρια για τη νέα χρονιά του 2017.
«Κάνουμε προσπάθεια να έχουμε από τη Μεσσηνία και άλλες περιοχές της Ελλάδας ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί. Δεν είναι εύκολο, γιατί δεν είναι όλοι καλοί επαγγελματίες και μπορεί να εκτεθείς. Θέλει πολύ ψάξιμο, ενημέρωση σε εκθέσεις κ.λπ., για να βρεις τους σωστούς παραγωγούς. Μου δίνει δύναμη, πάντως, το γεγονός ότι το μαγαζί αρέσει σε κόσμο που εκτιμάω κι εγώ, σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει, που ψάχνονται» λέει ο Ιάκωβος.

EVMAREIA-1.jpg

Το τρόφιμο ως δώρο
Στην Αυστρία, μου έλεγε κάποτε φίλη που έζησε εκεί για ένα διάστημα, το καλύτερο δώρο που μπορούσες να πας σε κάποιον αν τον επισκεπτόσουν, ήταν πορτοκάλια από την Ελλάδα, ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και γενικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Τόσο πολύτιμα τα θεωρούσαν. Τελευταία αυτό έχει αρχίσει να γίνεται και εδώ. «Βοήθησε» και η οικονομική κρίση, όπως επιβεβαιώνει ο Ιάκωβος. «Πλέον το δώρο που δεν έχει χρηστικότητα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο κόσμος έχει στραφεί στο τρόφιμο. Παλιά δεν υπήρχε αυτό. Τώρα πολύς κόσμος το επιλέγει. Ωστόσο, πιστεύω ότι πάσχουμε αρκετά, σαν περιοχή, στην προώθηση και το μάρκετινγκ, αν και τελευταία γίνονται προσπάθειες από ανθρώπους με ιδέες και όραμα. Είναι μια περίοδος που όλοι ψαχνόμαστε, αναρωτιόμαστε που οδηγούμαστε, που θα βγει αυτό το πράγμα, αν τελικά βοηθάει αυτό που κάνουμε και αν έχει ανταπόκριση προς τα έξω ή κινούμαστε στον μικρόκοσμό μας. Η γαστρονομία είναι ένα κομμάτι που μπορεί να μας βοηθήσει τουριστικά ως χώρα και ως πόλη. Η Καλαμάτα μπορεί να είναι και γαστρονομικός προορισμός. Τελευταία ανοίγουν και ωραία εστιατόρια στην πόλη, πολύ προσεγμένα, ενώ και το παραγόμενο τρόφιμο έχει ποιότητα».

EVMAREIA-2.jpgΣεμινάρια στο πατάρι
Ένα άλλο κομμάτι της επιχείρησης είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων. Στο πατάρι της «Ευμάρειας» έχουν πραγματοποιηθεί εικαστικές εκθέσεις, ποιητικές βραδιές, ενώ το καλοκαίρι το κατάστημα φιλοξένησε τη γνωστή διατροφολόγο Θεοδώρα Καλογεράκου με μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την υγιεινή διατροφή.
Υπάρχουν σχέδια και για τη συνέχεια, όπως η διοργάνωση σεμιναρίων από την παρασκευή ζυμαρικών ή χειροποίητου σαπουνιού μέχρι την κατασκευή κοσμημάτων...

«Ευμάρεια», Ναυαρίνου 33, Παραλία Καλαμάτας
Τηλ. 27210 86319
ιστοσελίδα: www.evmareia.gr
facebook: Ευμάρεια / Evmareia
EVMAREIA-4.jpg