Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 15:24

Και οι έμποροι-βιοτέχνες-επαγγελματίες σε κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας με αίτημα τα μέτρα στήριξης

Μαρία Ασημακοπούλου, Γιώργος Καπερώνης, Νίκος Μαλαπέτσας, Κέλλυ Φερέτου, Γιώργος Πετρόπουλος Μαρία Ασημακοπούλου, Γιώργος Καπερώνης, Νίκος Μαλαπέτσας, Κέλλυ Φερέτου, Γιώργος Πετρόπουλος

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ 
Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αριστομένους στις δέκα το πρωί, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο εκπρόσωποι φορέων των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών. Υπογράμμισαν ότι οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης και δεν αντέχουν χωρίς ουσιαστική στήριξη να ανταπεξέλθουν και στη νέα ενεργειακή κρίση.Τη συνέντευξη έδωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Μαρία Ασημακοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νίκος Μαλαπέτσας και η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων-Κομμωτών Κέλλυ Φερέτου…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΜ, Γιώργος Καπερώνης, είπε ότι η ραγδαία αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας από τη μια και η συσσώρευση υποχρεώσεων από την άλλη, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων στήριξης.

Παρατήρησε ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση υπολείπονται των αναγκών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων. 

Ο Γιώργος Καπερώνης ζήτησε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πάγωμα των οφειλών της πανδημίας προς το Δημόσιο και προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Ως πολύ δύσκολη περιέγραψε την κατάσταση για τις επιχειρήσεις και η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μαρία Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων μειώνεται ενώ ακόμη δεν έχουν φανεί οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου ζήτησε, μεταξύ άλλων, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ενέργειας όσο διαρκεί η κρίση, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, πρόσβαση των επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, μείωση του ΦΠΑ, αποζημίωση τους επαγγελματίες που νοσούν στην πανδημία. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι οι επιχειρήσεις βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της κατανάλωσης ακόμη και κατά 50% και ταυτόχρονα την αύξηση του λειτουργικού κόστους ακόμη και κατά 70%. Αυτή η κατάσταση, συνέχισε, θα οδηγήσει σε μια επανάληψη της κατάστασης του 2012, όπου αναγκάστηκαν να κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις. 

Για αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη φαινόταν που οδηγείται η κατάσταση ωστόσο ουσιαστικά μέτρα δεν λήφθηκαν. Κια όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε, αλλά η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει αχάριστους και μίζερους τους επαγγελματίες, οι οποίοι έβαλαν πλάτη και έχυσαν αίμα στις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων 12 χρόνων. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ενσυναίσθηση και φιλότιμο, μας αξίζει σεβασμός, είπε ο κ. Πετρόπουλος, που συνέχισε σημειώνοντας ότι στο ενεργειακό ζήτημα η εφαρμοζόμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα, κάτι που σημείωσε ότι ουσιαστικά το αναγνωρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν παραδέχτηκε ότι εταιρίες ενέργειας έχουν υπερκέρδη και θα τα φορολογήσει, όπως είπε, με 90%. 

Στα αιτήματα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης συμπεριέλαβε και την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο που θα οδηγήσει στην ταχύτερη κυκλοφορία του χρήματος και στην αύξηση της κατανάλωσης. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, τόνισε ότι όλοι οι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι ενωμένοι και να διεκδικήσουν από κοινού τα αιτήματά τους, διότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλοι και όχι μόνο ένας κλάδος. 

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων-Κομμωτών Κέλλυ Φερέτου, παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας του κλάδου και τόνισε ότι η Τετάρτη είναι μέρα απεργίας για τους κουρείς και κομμωτές της χώρας. 

Στ.Μ.