Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 17:46

Πέπη Ρηγοπούλου: "Τι άλλο να κάνει πια αυτός ο λαός;"

Πέπη Ρηγοπούλου: "Τι άλλο να κάνει πια αυτός ο λαός;"

Της Μαρίας Νίκα
Εμβληματική μορφή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, μεταφράστρια, σκηνοθέτης, αρθρογράφος… Η Πέπη Ρηγοπούλου βρέθηκε το Σάββατο στην Καλαμάτα και στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσίασε το βιβλίο της «Θάλαμος Ανανήψεως» (εκδόσεις Ταξιδευτής)...

Ένα βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας μιλά για το δικό της «τραύμα» αλλά και για το «τραύμα» μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού. «Το δικό της τραύμα, αλλά και το τραύμα της ιστορίας αυτού του τόπου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο καφέ «Μπουκαδούρα».
Στον «Θάλαμο Ανανήψεως», το κορίτσι που τη νύχτα της εξέγερσης τραυματίστηκε βαριά από το τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου, μιλά για «γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινωνία και τη χώρα» παρατήρησε ο Ηλίας Μπιτσάνης.
«Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια» είναι ο υπότιτλος του βιβλίου όπου η Μικρασιάτισσα στην καταγωγή Πέπη Ρηγοπούλου, «αποτυπώνει με απλό τρόπο τη νοσταλγία για το γενέθλιο τόπο αλλά και τον τρόπο ζωής που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες… Τοποθετείται για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου, μέσα από τις ιστορίες της γειτονιάς της…».
Ακολουθούν η Χούντα, το Πολυτεχνείο, «η δική της θέση στον πολιτικό χώρο», η επιστροφή Καραμανλή και φτάνει μέχρι τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις, τα μνημόνια και το σήμερα. «Ένα ιστορικό τραύμα που τόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί. Το τραύμα του διωγμού, της περιπλάνησης, του δεν έχεις όνομα, του δεν έχεις χώρο, που την κεφαλήν κλίναι, πραγματικό ή συμβολικό»…
«Το βιβλίο γράφτηκε ένα χρόνο πριν, όταν τα πράγματα ήταν πιο αισιόδοξα. Δεν νιώθω έτσι πια» παρατήρησε η συγγραφέας παίρνοντας το λόγο και πρόσθεσε: «Ακούω συνεχώς να λένε, γιατί δεν αντιδρά ο κόσμος. Τι άλλο να κάνει πια αυτός ο λαός;».
Χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε συγκλονιστική και πρόσθεσε πως αν τελικά σωθεί η ανθρωπότητα, θα πρέπει να γυρίσουμε σε ένα άλλο μοντέλο, γιατί αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. «Όταν όλα είναι ρευστά δε μπορείς να αναπτύξεις ούτε το σώμα, ούτε την ψυχή, ούτε το πνεύμα σου... Πιστεύω στη ζωή, γιατί η ζωή είναι πιο δυνατή από κάθε ιδεολογία» είπε η Πέπη Ρηγοπούλου. «Με νοιάζει ο άνθρωπος».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της, η Πέπη Ρηγοπούλου αναφέρθηκε στην πόλη της Καλαμάτας, την οποία είχε να επισκεφθεί 30 χρόνια. Όπως είπε, ξύπνησαν μέσα της όμορφες αναμνήσεις από το 1986 που δίδασκε Ιστορία της Τέχνης στα παιδιά της ΔΕΠΑΚ και πηγαινοερχόταν κάθε εβδομάδα από την Αθήνα για τα μαθήματα.
Την παρουσίαση προλόγισε η σκηνοθέτης Κλεώνη Φλέσσα, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική οι Γιώργος Παυλάκος και Δημήτρης Ρογάρης.

Ακολουθούν φωτογραφίες