Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016 09:08

Σποροφύλακες στο Αγρόκτημα Φοίφα

Σποροφύλακες στο Αγρόκτημα Φοίφα

Η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή ανταλλαγής σπόρων στο Αγρόκτημα Φοίφα, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, συνεχίζεται. Οι μέρες στις οποίες μπορεί το κοινό να συμμετάσχει είναι...

Σάββατο 26/03: 11.00 - 14.00 Εργαστήριο σποράς
Δευτέρα 28/03: 18.00 - 21.00
Τρίτη 29/03: 11.00 - 15.00
Τετάρτη 30/03: 18.00 - 21.00
Πέμπτη 31/03: 11.00 - 15.00
Σάββατο 2/04: 11.00 - 14.00 Εργαστήριο σποράς
Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνονται τα εργαστήρια είναι από 4 μέχρι 104 ετών.
Μόνο για τα Σαββατιάτικα εργαστήρια σποράς και καλλιέργειας υπάρχει συμμετοχή 3 ευρώ (είτε για παιδί με έναν συνοδό, είτε για ενήλικα). Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται καφές και βιολογικά αφεψήματα, φυσικός βιολογικός χυμός πορτοκάλι με φυσικό δεκατιανό έκπληξη, όλα από το αγρόκτημα. Καλύπτονται έτσι τα έξοδα υλικών της προετοιμασίας για την ετήσια γιορτή των σπόρων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζεται η διατήρηση της Ανοιχτής Τράπεζας σπόρων του Αγροκτήματος και το εκπαιδευτικό του έργο.
Τηλ. επικοινωνίας 27210 22505

Σε ανακοίνωση του Αγροκτήματος Φοίφα σημειώνεται:
«Συνεχίζουμε την προετοιμασία μας για την μεγάλη γιορτή ανταλλαγής σπόρων που ετοιμάζουμε στο αγρόκτημά μας και καλούμε τους φίλους σποροφύλακες (μικρούς και μεγάλους) αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν.
Μέχρι στιγμής έχουμε διοργανώσει από το 2010 εφτά τοπικές ανταλλαγές σπόρων στην περιοχή μας, στις οποίες το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των φίλων σποροφυλάκων σταδιακά μεγαλώνει. Σε κάθε ανταλλαγή σπόρων που έχουμε οργανώσει, χιλιάδες φακελάκια σπόρων έχουν ταξιδέψει ανάμεσα στο Δίκτυο Σποροφυλάκων, νέοι άνθρωποι έχουν αποκτήσει καινούριες δεξιότητες στην αυτοδιαχείριση της τροφής τους, σχολεία έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους κήπους και τις δικές τους τράπεζες σπόρων, ομάδες σποροφυλάκων ανά την Ελλάδα έχουν εμπλουτίσει το θησαυροφυλάκιο των σπόρων τους. Ταυτόχρονα επαγγελματίες καλλιεργητές μέσα από την γνώση της αναπαραγωγής του σπόρου αλλά και μέσω της επαφής τους με αυθεντικές και παραδοσιακές ποικιλίες βρήκαν πλέον άλλο νόημα, πιο βιώσιμο στην δουλειά τους.
Ο σπόρος δεν ανήκει σε κανέναν, ο σπόρος πρέπει να είναι ελεύθερος και μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η βιοποικιλότητά μας και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη καλλιέργεια και αναπαραγωγή της τροφής του.
Καλούμε όλο τον κόσμο να ανταποκριθεί προσφέροντας τον χρόνο του και μαθαίνοντας πολύτιμα στοιχεία για την διατροφή του και έτσι για την ιστορία του».