Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 16:46

Οι Έλληνες στo εργατικό κίνημα της Αμερικής

Οι Έλληνες στo εργατικό κίνημα της Αμερικής

Η συγκλονιστική ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow: Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» προβάλεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα...

Πρόκειται για τη σύγκρουση το 1913-14 της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής, πολλά μέλη της οποίας ήταν Έλληνες μετανάστες, και των εταιρειών άνθρακα υπό την ηγεσία του Ροκφέλερ.

Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ροκφέλερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου - τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

Διάρκεια: 71’

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: Ελλάδα

Η ταινία τιμήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, στην ενότητα «Καταγραφή της Μνήμης».

Παρασκευή 27/1, 7.30 μ.μ. Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες

Πολυμέσα