Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 01:48

Μαραθώνιος Βαλκανικής Ποίησης

ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΗ - BALKAN CULTURE 
Δέκα εφτά ποιητές από δώδεκα χώρες θα διαβάσουν ποιήματά τους στον 1ο Μαραθώνιο Βαλκανικής Ποίησης, τον οποίο διοργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Balkan Culture (www.cultureofbalkans.com) και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 31 Μάρτη στις εφτά το απόγευμα. 

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “ο 1ος Μαραθώνιος Βαλκανικής Ποίησης, φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της ποίησης, αλλά και στην αλληλεπίδραση και γνωριμία των λαών των Βαλκανίων. Τα Βαλκάνια, σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου, λειτουργούσαν πάντα θετικά στις αλλαγές και στο «ξένο». Πάντα φιλόξενα και ανεκτικά μέσα σε μια μοναδική πολυχρωμία, με μια ποικιλία γλωσσών, θρησκειών και εθνοτήτων. Έτσι και σε αυτόν τον Μαραθώνιο Ποίησης η συν μία συμμετοχή από το μακρινό Περού δεν είναι κάτι το τόσο έξω… από τα Βαλκάνια. 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θέλοντας να αναδείξει το ρόλο του Ρήγα Βελεστινλή και την επιρροή του στους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής  Γιώργος Ανδρειωμένος”.  

Οι ποιητές θα διαβάσουν οι ίδιοι από το πρωτότυπο τα ποιήματά τους (με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά) και θα διαμορφώσουν μία δημιουργική ένωση συναισθημάτων-αμφισβήτησης-αγωνίας-ελπίδας.    

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι ποιητές: 

Adriana Pavel – Ρουμανία

Altay Öktem – Τουρκία

Aleksandar Miladinović – Σερβία

Antej Jelenic – Κροατία 

Ελένη Κοφτερού  – Ελλάδα

Ηλίας Φραγκάκης   – Ελλάδα

Emilio Paz – Περού

Fahredin Shehu – Κόσοβο

Φωτεινή Βασιλοπούλου -  Ελλάδα

Ina Ivanova – Βουλγαρία

Jovana Marojevic – Μαυροβούνιο 

Κώστας Γουλιάμος  – Ελλάδα

Maklena Nika – Αλβανία

Νικόλαος Βλαχάκης  – Ελλάδα

Θεόδωρος Σταυριανόπουλος  – Ελλάδα

Sabahudin Hadžialić  Βοσνία – Ερζεγοβίνη 

Vladimir Martinovski – Βόρεια Μακεδονία

Συνδιοργανωτές του 1ου Μαραθώνιου Βαλκανικής Ποίησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας.     

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Βαλκανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς". 

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι ιστότοποι BALKAZAAR και BALKANIA TERRA INGOGNITA, ο ειδησεογραφικός σταθμός MessiniaLive, ο ιστότοπος ειδήσεων KALAMATAJOURNAL και ο εκδοτικός οίκος BOTIMET TOENA  

To ηλεκτρονικό περιοδικό www.cultureofbalkans.com προβάλει και προωθεί έργα και εκδηλώσεις καλλιτεχνών, και δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.