Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 13:24

Στις 10:30 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

Σωτήρης Τσώνης, Γιώργος Κανέλης Σωτήρης Τσώνης, Γιώργος Κανέλης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΩΝΗΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ 
Στις 10:30 το πρωί, μπροστά στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 28 Νοέμβρη, η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης αντίστοιχα, τόνισαν ότι ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για την έξοδο από τα μνημόνια και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός περιλαμβάνει δραματικές περικοπές σε ό,τι αφορά κοινωνικές δαπάνες. Κυρίαρχο αίτημα, υπογράμμισαν, είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εξηγώντας ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 611 ευρώ ουσιαστικά δεν αποτελεί καμία αύξηση δεδομένου ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο που σημαίνει ότι όσα χρήματα μπουν στη μία τσέπη των εργαζόμενων θα βγουν από την άλλη…

Ο Σωτήρης Τσώνης περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και το άμεσο μέλλον μίλησε για δαματικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, για τη μεγάλη φορολογική ασφυξία και για τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου συνέχισε τονίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί κατά 22% και ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ έχει θεσπιστεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους, που ανέρχεται στα 511 ευρώ. Το κυρίαρχο αίτημα, υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσώνης, είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Όπως συνέχισε, αυτό πρέπει να προβλέπεται στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί αυτή αφορά εργαζόμενους “οι οποίοι αμείβονται με τους χαμηλότερους μισθούς και οι οποίοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Και επειδή πάντα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση λειτουργεί σαν πιλότος για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων”.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα, πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσώνης είναι ότι “στην αγορά εργασίας υπάρχει μια ζούγκα και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι αποστελεχωμένες, αποδυναμωμένες. Πάγιο αίτημά μας είναι η στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας”.

Από την  πλευρά του ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κανέλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα αιτήματα της απεργίας είναι σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, σταθερό κοινωνικό προϋπολογισμό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Στ.Μ.