Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 14:37

Και με βροχή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ

Και με βροχή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
“Η απεργία αυτή αποτελεί παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα ως απεργία που πάρθηκε από τα κάτω, παραμερίζοντας τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν την ήθελαν”, τόνισε το πρωί, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο κεντρικός ομιλητής της απεργιακής εκδήλωσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος. Παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, στην απεργιακή εκδήλωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε αρκετός, σχετικά, κόσμος και πραγματοποίησε απεργιακή πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου μεταξύ των συνθημάτων ήταν “ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών”!...

“Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και στους προκλητικούς ισχυρισμούς περί “τέλους των μνημονίων” απαντάμε με επίκεντρο τα αιτήματα για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, είπε στην πλατεία 23 Μάρτη ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή τόνισε ότι αυτός “πίσω από ορισμένα ψίχουλα για να μοιραστούμε τη φτώχια μας, όχι μόνο ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες περικοπές και τους στόχους για τα πλεονάσματα που ματώνουν το λαό αλλά περιλαμβάνει και νέα χτυπήματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται ήδη σε εκρηκτική κατάσταση, τη νέα προκλητική μείωση στο κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας τη στιγμή που επίδομα παίρνει μόνο το 10% από το ένα εκατομμύριο των ανέργων”.

Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος μίλησε και για “κλιμάκωση της καταστολής  και της τρομοκρατίας σε βάρος του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με το “συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας να γνωρίζει νέες “δόξες”, με τις “πλάτες” και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με ένστολους αστυνομικούς και ασφαλίτες να σουλατσάρουν σε συνέδρια εργατικών συνδικάτων, σε απεργιακές συγκεντρώσεις, με τα δικαστήρια να βγάζουν συνεχώς παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ψαχουλεύοντας όλο και πιο βαθιά στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο για να βγάζουν κάθε φορά κι’ άλλον άσο από το μανίκι, με εισαγγελικές εντολές επέμβασης σε βάρος συνδικάτων βασισμένες σε… “ανώνυμες καταγγελίες”, με τα “αγροτοδικεία” να μοιράζουν ποινές φυλάκισης ενόψει και των νέων κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, με συνδικαλιστές και εργαζόμενους να λαμβάνουν δικαστικές κλήσεις για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος”.

Σε ό,τι αφορά τα εργατικά-συνδικαλιστικά θέματα και την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος ανέφερε: “Στην αντίπερα όχθη από τους εργατοπατέρες, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν μάχες με πλήθος αγωνιστικών πρωτοβουλιών σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Μόνο το τελευταίο διάστημα σημαντικά είναι τα παραδείγματα της νέας κλαδικής απεργίας των οικοδόμων, η πάλη του σωματείου εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι παρεμβάσεις του συνδικάτου επισιτισμού-τουρισμού Μεσσηνίας, που έπειτα από παρέμβαση του στην επιθεώρηση εργασίας και την εργοδοσία, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν δεδουλευμένα μηνών σε μια σειρά χώρους. Ξεχωρίζουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου “Πανελλήνιον” που μετά από καιρό και ως αποτέλεσμα διεκδίκησης, πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους. Τη στιγμή που η εργοδοσία έλεγε προκλητικά “θα κάνω ό,τι χρειαστεί ώστε να μην πληρώσω κανέναν” και έβαζε τους εργαζόμενους να υπογράφουν δηλώσεις κάτω από απειλές. Την ίδια στιγμή ορισμένοι δημοσιογράφοι έλεγαν ότι “δεν είνια σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι” και οι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου καλαμάτας δεν πήραν θέση υπέρ των εργαζομένων, λέγοντας “να ακούσουμε και τη θέση του εργοδότη”. Ακόμα οι παρεμβάσεις στο εμπόριο, του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα με αφορμή την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση που έφερε η φιέστα της Black Friday, όπου ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων. Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας για άλλη μια φορά σιγοντάρει και προστατεύει τους μεγαλέμπορους, τις εμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα αφού μετά από αίτημα της Επιθεώρησης Εργασίας αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπο ώστε να προβεί από κοινού σε ελέγχους. Μάλιστα πήγε να βγει και από πάνω, κατηγορώντας το Συνδικάτο που παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι βήμα προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί εργατικό κίνημα ανυποχώρητο στην αντιπαράθεση με το σύστημα, με το κεφάλαιο και την εξουσία του είναι η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίες ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018 και οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι και τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, εκτός του Σαββάτου 1 Δεκέμβρη.

Στ.Μ.