Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 10:02

Ανυποχώρητοι στην Καλλιρρόη: Όχι σκουπιδεργοστάσιο στα χωριά μας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Επιτροπές από χωριά της Άνω Μεσσηνίας, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί για να αποτρέψουν την εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, πραγματοποίησαν συνάντηση στο χωριό, μετά τις εξελίξεις και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Τρίπολης όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η υλοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διαχείριση των σκουπιδιών. Εκεί επέμειναν στη θέση τους ότι δεν θα συναινέσουν στην «εγκατάσταση σκουπιδότοπου-καρκινοχωματερής» στα χωριά της Άνω Μεσσηνίας…

Σε κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και της Σουηδικής Κοινότητας (Ελαιώνα) της Καλλιρρόης σημειώνεται ότι σε συνάντηση που έγινε στην Καλλιρρόη «με σκοπό την ενημέρωση ,την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων καθώς και τον προγραμματισμό των επομένων ενεργειών τους πάνω στο κοινό για όλους πρόβλημα που αφορά την αποτροπή εγκατάστασης σπουπιδότοπου-καρκινοχωματερής στη θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης .

Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα της διατήρησης της υπάρχουσας συσπείρωσης καθώς και της κοινής δράσης πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όλοι συμφώνησαν ότι η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αγωνισθεί μέχρι την τελική δικαίωση της που θα επέλθει με την ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης σπουπιδότοπου στην συγκεκριμένη θέση, για τους γνωστούς και επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους οι οποίοι έχουν πλειστάκις κατατεθεί στα αρμόδια όργανα και επίσης έχουν δημοσιοποιηθεί. Τονίστηκε για άλλη μια φορά η ακαταλληλότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, επειδή πρόκειται για  μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας (ελαιώνας) καθώς και του υπάρχοντος υψηλού υδροφόρου ορίζοντα (εξ ου Καλλιρρόη =Καλή-ροή)  

Επιπρόσθετα τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής:

1.Στην καθολική αντίδραση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας του  Δήμου Οιχαλίας προστέθηκε πρόσφατα και η φωνή των αποδήμων Μεσσηνίων Αμερικής και Καναδά ,οι οποίοι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και ενώνουν την φωνή τους μαζί με τη δική μας και απευθυνόμενοι με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό της χώρας:

Ζητούν τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης θέσης χωροθέτησης (Θέση Όνι πλησίον της Καλλιρρόης) και την κατασκευή του προτεινόμενου έργου μακριά από πόλεις και χωριά για τους λόγους που αναφέρουν στην επιστολή τους. Μας  συγκίνησε ιδιαίτερα το περιεχόμενο της επιστολής τους και στεκόμαστε ιδιαίτερα στα σημεία της αναφορά τους ,ότι :<<….ενώνουμε φωνή διαμαρτυρίας με όλους τους απόδημους Μεσσήνιους  και τους συμπατριώτες μας στη Μεσσηνία ……  Οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου αγνοούν  τις υποδείξεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής  και είναι   αποφασισμένοι να προβούν στην κατασκευή του έργου….>> Κατά την άποψη μας ,είναι ιδιαίτερης βαρύτητας η παρέμβαση των αποδήμων συμπατριωτών μας και εκφράζεται μέσα από την επιστολή η αγωνία τους για την καταστροφή της περιοχής μας . Μιλάνε για ΠΕΡIΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ σε όλη την περιοχή.

Έχει μεγάλη σημασία και βαρύτητα η επιστολή αυτή και εκφράζεται από μια μεγάλη Ομοσπονδία Αποδήμων Ελλήνων η οποία καλύπτει το γεωγραφικό κομμάτι της Αμερικής και του Καναδά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ΄αυτούς που ενώνουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί μας και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τον δίκαιο αγώνα μας.

2.Στηλιτεύτηκε η πολιτική κολοτούμπα των αρμοδίων υπουργών της σημερινής κυβέρνησης και η οπισθοχώρηση από τις αρχικές τους θέσεις , που ενώ ως αντιπολίτευση είχαν ταχτεί κατά του συγκεκριμένου έργου και είχαν υποσχεθεί ότι με τον ερχομό τους στην εξουσία θα καταργούσαν άμεσα όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του, με την ανάληψη της εξουσίας ξέχασαν όλες τις υποσχέσεις τους και μπήκαν σε διαδικασίες συζήτησης με την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία και γενικά <<τραβούν>> το συγκεκριμένο έργο, με πλήθος παρανομιών και παρατυπιών σε υλοποίηση και ο καθένας μπορεί πολλά να υποθέσει. Διαπιστώνεται συνεχώς μια ανακολουθία λόγων και έργων από τους αρμόδιους υπουργούς και <<ο χορός καλά κρατεί>> . Στηλιτεύτηκε επίσης η αρνητική συμβολή των τοπικών βουλευτών καθώς και των λοιπών πολιτικών –κομματικών παραγόντων οι οποίοι στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος και της <<τυφλής>> κομματικής εξάρτησης και δέσμευσης τους, απεμπόλησαν τις προσωπικές τους δεσμεύσεις  και την ηθική υποχρέωση τους έναντι της τοπικής κοινωνίας   προς ίδιον όφελος.

Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και της γενόμενης συζήτησης εκδόθηκε από τους συμμετέχοντες  ψήφισμα το περιεχόμενο του οποίου έχει ως ακολούθως: 

             ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ

-Αν νομίζουν κάποιοι ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου  τελείωσε με τον τρόπο που αυτό μεθοδεύεται <<πλανώνται πλάνην οικτράν>>.

-Βιάσθηκαν κάποιοι μετά την 69/2018 Πράξη του Ε΄Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου  να δηλώσουν ότι «μετά και από αυτή την απόφαση και μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου».

-Συνεχίζουν κάποιοι όχι μόνο να αγνοούν αλλά το χειρότερο να προκαλούν την τοπική κοινωνία με τις δηλώσεις τους.

-Βιάζονται κάποιοι και στην βιασύνη τους επάνω κάνουν ατοπήματα. Και ένα βασικό ατόπημα είναι ότι αγνοούν την ύπαρξη εκκρεμοδικιών (εκκρεμούν συζητήσεις και κατ΄αντιστοιχία αποφάσεις σε κατατεθείσες  προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια)

-Η τοπική κοινωνία παραμένει ανυποχώρητη και σταθερή στις απόψεις της όσον αφορά την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου πλησίον της Καλλιρρόης και ενωμένη θα συνεχίσει τον αγώνα της προκειμένου να αποτρέψει την κατασκευή ενός τέτοιου καταστροφικού έργου όχι μόνο στην προτεινόμενη από την ΤΕΡΝΑ θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης αλλά σε κανένα σημείο που να βρίσκεται πλησίον κατοικημένου χωριού της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας.

-Η τοπική κοινωνία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο τόσον εντός όσον και εκτός Ελλάδος για να αποτρέψει την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί σε περίπτωση που αυτό γίνει θα αποτελέσει την ταφόπλακα της υγείας και της οικονομίας  των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: 

-Για να αποτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής μας

-Για να μη γίνει σκουπιδότοπος η Καλλιρρόη και γενικά όλη η περιοχή μας

-Για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα και το νερό μας

-Για να προστατεύσουμε την παραγωγική μας γη και το περιβάλλον μας

-Για να μην καταστραφούν η υγεία μας , η περιουσία μας και η ίδια μας η ζωή 

-ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ

-ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ».