Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 01:54

Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου - Ευγνωμοσύνη στους λαούς της Ευρώπης

Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου - Ευγνωμοσύνη στους λαούς της Ευρώπης

“Ως Μεσσήνιοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι καθώς από τον τόπο μας ξεκίνησε το 1821 η Επανάσταση των Ελλήνων με την απελευθέρωση της Καλαμάτας και στον τόπο μας επίσης υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας έξι χρόνια αργότερα με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου”. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, χθες, Παρασκευή, στις εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της Ναυαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), στην Πύλο. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι οι Έλληνες οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, που ευαισθητοποιήθηκαν από τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους και τελικά με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου έβαλαν την υπογραφή τους για την ίδρυση του ελληνικού κράτους…

 

Οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ, με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της απελευθέρωσης. 

Χθες την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος. 

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ννίκας τόνισε ότι “η εκδήλωση για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου δεν είναι τοπική γιορτή, γιατί η ναυμαχία αυτή αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, αντίστοιχο με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου”.

Πρόσθεσε ότι “με τη ναυμαχία αυτή και τη νίκη των τριων ενωμένων στόλων δόθηκε τέλος στην κυριαρχία που ασκούσε η ‘ιερή συμμαχία’, αυτό το διευθυντήριο σκοπός του οποίου ήταν να κρατήσει υποδουλωμένους τους λαούς της Ευρώπης. Και η στιγμή εκείνη έφθασε χάρις στην κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης, χάρις στο φιλελληνικό κίνημα. Γι’ αυτό και οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως στην Αγγλία, στη Γαλλία και τη Ρωσία, πλοία των οποίων -υπό τον Κόντριγκτον, τον Ντεριγνί και τον Χέϊδεν- καταναυμάχησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο εδώ στην Πύλο”. 

Ο περιφερειάρχης παρέθεσε γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους στην στην Costa Navarino, όπου, όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Σκάλκος, στον σύντομο χαιρετισμό του, έπλεξε το εγκώμιο του Π. Νίκα: “Στο πρόσωπό του βρήκα έναν πολύτιμο συνεργάτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι ο Π. Νίκας συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων περιφερειαρχών “που πάντα πάσχιζε για το καλό του τόπου του, χωρίς εξάρσεις, χωρίς υπερβολές, καθώς είναι σημαντικό να ξέρεις να διεκδικείς και να έχεις τα μάτια ανοιχτά. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν”.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς και πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ΕΠΑ (πρώην ΠΔΕ) και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων κ.α.