Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 09:37

Πού θα πάνε τα λεφτά του έργου: ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών;

Πού θα πάνε τα λεφτά του έργου: ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών;

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

   «Φυσικές καταστροφές με φωτιές και πλημμύρες, ανθρωπιστική οικονομική και οικολογική κρίση, διπλές εκλογές και η απάνθρωπη βιαιότητα του πόλεμου, των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης Νετανιάχου κατά της Παλαιστίνης κι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης δεν χαλάει τα σχέδιά του. Κάνει έκκληση να υπάρξει συναίνεση με την τοπική κοινωνία των Φιλιατρών, προκειμένου να μη χαθούν τα 3,3 εκατ. ευρώ του έργου “Ανάπλαση Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”.

Δυστυχώς για όλους μας, εδώ κυριολεκτικά ο κόσμος καίγεται και αυτοί τον χαβά τους!

 

  Κι ενώ, για τυπικούς και μόνο λόγους θα έπρεπε η νέα μελέτη να έχει δοθεί στην δημόσια διαβούλευση και στην τοπική κοινότητα Φιλιατρών από αρχές Ιούλη, μετά από 3 μήνες βγάλανε στα σάιτ ένα αποσπασματικό τμήμα της μελέτης αυτής, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των μιας μερίδας Φιλιατρινών (αυτών που έχουν επαφή με το διαδίκτυο). Στο δε απόσπασμα αυτό, δεν υπάρχει το κυρίως σώμα της μελέτης που αφορά τις αναλυτικές εργασίες, την τιμολόγηση υλικών και εργασιών και τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Ντεμέκ διαβούλευση και αδιαφάνεια, από πλευράς της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου.

 

   Όταν τα προβλήματα των Φιλιατρών είναι μεγάλα, αντί να γίνονται έργα ουσίας βάζουμε προτεραιότητες σε ένα και μοναδικό δευτερευούσης σημασίας έργο για την πόλη! Όταν τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια και μνημεία των Φιλιατρών καταρρέουν (Δημαρχείο, Ρολόι, παλιό Λύκειο, παλιά Δεξαμενή), αντί αυτά ν΄ ανακαινιστούν και  αξιοποιηθούν όπως αντιπροτείνουν εναγωνίως τα τοπικά θεσμικά όργανα, η περιφερειακή αρχή διατείνεται ότι αυτά τα έργα δεν εντάσσονται στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Και ω! Τι παράδοξο  που θα είναι! Αν τελικά τους περάσει και γίνει το ένα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ φαραωνικό αυτό έργο (με τις δύο πλατείες άνω και κάτω του Ιστορικού Διατηρητέου συγκροτήματος Δημαρχείο – Ρολόι), ακόμα κι αν το έργο αυτό εκτελεστεί άριστα και απόλυτα συμβατά με την εν λόγω νέα μελέτη, το αποτέλεσμα θα είναι: έμπροσθεν χλιδή (νέα πλατεία) κι όπισθεν χαλάσματα και ρημαδιό (Δημαρχείο και Ρολόι)!

 

   Φιλιατρινοί / ες, το δημαρχείο σας ξέρετε πολύ καλά ότι μπάζει νερά μετά από μια βροχόπτωση διότι τα πορτοπαράθυρα είναι σάπια κι όλο το κτίριο στην εγκατάλειψη. Το ρολόι σας είναι σε παρόμοια κατάσταση με τις τρύπιες πόρτες του, το μπαλκόνι του που πέφτουν σοβάδες, ωσάν ερειπωμένο. Βρέχει και πλημμυρίζουν οι δρόμοι σας, οι συνοικίες σας είναι υποβαθμισμένες με σκουπίδια, η άρδευση δεν είναι επαρκής για τις καλλιέργειές σας, οι αγροτικοί σας δρόμοι σμπαράλια! Δείτε τι συνέβη και με την κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, άλλου ενός φαραωνικού έργου. Τόσα χρόνια, τόσα χρήματα σπαταλήθηκαν εκεί, αλήθεια είχαν καμία ανταπόδοση για την περιοχή σας;

 

   Που θα πάνε τα λεφτά του έργου ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών; Θα πάνε πραγματικά για ουσιαστική ανάπτυξη των Φιλιατρών ή θα κάνουν πιο πλούσιους τους εμπλεκόμενους με το έργο; Ένα έργο άχρηστο, που είναι και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Αύριο θα κληθούν όλοι οι πολίτες αυτής της άμοιρης χώρας να το πληρώσουν και κυρίως οι Τριφύλιοι (Αετοβουνίσιοι, Αυλωνίτες, Κυπαρίσσιοι, Γαργαλιανιώτες, Τριπύλιοι και φυσικά Φιλιατρινοί)! Ένα έργο που δεν λύνει ουσιαστικά κανένα απολύτως πρόβλημα για την πόλη.

 

   Φιλιατρινοί/ες, όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων! Εδώ καιγόμαστε, το μέγιστο θέμα είναι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη κι η εμπλοκή ΗΠΑ. Αν συνεχιστεί και μπει το Ιράν χαιρετάμε τον πλάτανο. Αλλά και μόνο να συνεχιστεί εκεί ο πόλεμος και η σφαγή, πετρέλαιο, αέριο, ενέργεια θα εκτοξευτεί η τιμή τους στα ύψη κι ο πληθωρισμός θα γίνει  τεράστιος. Αυτός είναι ο τεράστιος κίνδυνος και όχι αν θα χαθούν τα χρήματα για την πλατεία!

 

Εμείς προφανώς επιμένουμε στα πολλά μικρά και χρήσιμα έργα υποδομής για τα Φιλιατρά και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό μέχρι τέλους.

 

ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΜΠΟΛΕΜΩΝ ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΦΤΑ Ε ΛΟΙΠΟΝ, ΑΣ ΧΑΘΟΥΝ!».