Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 18:03

Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ: Χτίζουμε την κοινωνία της ισότητας και αλληλεγγύης

Βαρθολομαίος Φουντουλάκης, Φώτης Ξεπαπαδέας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Μιχάλης Μπορνόβας, Παναγιώτης Κάτσαρης και Χριστίνα Λαδά Βαρθολομαίος Φουντουλάκης, Φώτης Ξεπαπαδέας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Μιχάλης Μπορνόβας, Παναγιώτης Κάτσαρης και Χριστίνα Λαδά

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 
Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός δεν μπορεί να έχουν χώρο σε μια κοινωνία ανθρώπων. Το γιατί θα αναλυθεί και φέτος, στο 5ο κατά σειρά Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Πάρκο του Λιμενικού. Ένα φεστιβάλ με διάλογο και αναλύσεις για τις πολιτικές που στρέφουν τους ανθρώπους ενάντια στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, που διαιρούν τον κόσμο για να κυριαρχούν τα συμφέροντα των ισχυρών, αλλά και ένα φεστιβάλ με διασκέδαση, με συναυλίες, με αγωνιστική διάθεση. Κάλεσμα στο 5ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας απεύθυναν οι διοργανωτές του, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι, όπου παρουσίασαν και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων…

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, η οποία και διοργανώνει το Φεστιβάλ, το Σάββατο θα γίνουν ομιλίες και διάλογος με θέμα «Η αλληλεγγύη μας φραγμός στους πολέμους και το ρατσισμό», με κύριους ομιλητές τον Νίκο Γιαννόπουλο, από την κατάληψη στέγης CityPlaza, τη Δήμητρα Κυρίλλου από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή-ΚΕΕΡΦΑ και με τον Θανάση Κούρκουλα από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό. Θα ακολουθήσουν συναυλίες από τα σχήματα Renovatio και Υπεραστικοί, stand-upcomedyμε τον Αλέξανδρο Τιτκωβ και ρεμπέτικο-λαϊκο γλέντι.
Την Κυριακή το θέμα της συζήτησης είναι «Η αντιφασιστική πάλη στην κατοχή και η απελευθέρωση της Καλαμάτας», με κύριους ομιλητές τους δημοσιογράφους Ηλία Μπιτσάνη και Τάσο Κωστόπουλο. Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους Βασίλη Αθάνα και Σωτήρη Πιφέα, καθώς και την propabanda.
Η Χριστίνα Λαδά, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων του Φεστιβάλ είναι φυσικά και αυτό του προσφυγικού και ειδικότερα των απάνθρωπων συμφωνιών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση των προσφύγων, την κράτησή τους, τον εγκλωβισμό τους στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Τόνισε την ανάγκη καταδίκης αυτών των συμφωνιών όπως και γενικότερα των πολιτικών που οδηγούν την κοινωνία στην φτώχια.
Ο Μιχάλης Μπορνόβας, από το Κοινωνικό Ιατρείο, τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί συμμετέχει και φέτος στο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της εκδήλωσης σε καμία περίπτωση δεν έχουν αρθεί. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα πρόσφατα γεγονότα στο hotspotτης Μόριας, στη Λέσβο, τονίζοντας ότι τέτοιες καταστάσεις επιδιώκει να τις αξιοποιεί η Χρυσή Αυγή προκειμένου να προκαλέσει αναμπουμπούλα, «δεδομένου ότι οι λύκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται».
Ο Φώτης Ξεπαπαδέας, εκπαιδευτικός, ανέφερε ότι το Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια γιορτή όπου όλοι μαζί, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες συζητούν και διασκεδάζουν σκορπίζοντας αισιοδοξία για τον ερχομό καλύτερων ημερών. Πρόσθεσε ότι το Φεστιβάλ είναι μια πολύχρωμη, ριζοσπαστική και ακηδεμόνευτη εκδήλωση.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, από το Σύλλογο Εργαζομένων στον Ελληνικό Οργανισμό «Δήμητρα», του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι ο Σύλλογός του, με ομόφωνη απόφασή του, στηρίζει και φέτος το Φεστιβάλ και προέτρεψε και τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία και φορείς να κάνουν το ίδιο. Σημείωσε ακόμη ότι το φετινό πρόγραμμα των συζητήσεων έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον δεδομένου ότι την Κυριακή θα γίνει διάλογος για τον αντιφασιστικό αγώνα στην περίοδο της κατοχής και για την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Ο Βαρθολομαίος Φουντουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι για να εκλείψει ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία χρειάζεται να ανατραπεί το σύστημα που γεννάει αυτά τα φαινόμενα.
Η έναρξη του Φεστιβάλ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα γίνει στις έξι το απόγευμα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Στ.Μ.