Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 17:32

Ο μετεωρολόγος και οι ευθύνες της βροχής για τις καταστροφές στην πόλη της Καλαμάτας…

Ο μετεωρολόγος και οι ευθύνες της βροχής για τις καταστροφές στην πόλη της Καλαμάτας…

ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ 
Μέχρι και ερασιτέχνη μετεωρολόγο «επιστράτευσε» η δημοτική αρχή Καλαμάτας, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προσπάθειά της να απεκδυθεί κάθε ευθύνης της για τις καταστροφές της πλημμύρας της 7 Σεπτέμβρη, τις οποίες χρέωσε πρώτα στην σφοδρότητα της νεροποντής και μετά στις προηγούμενες δημοτικές αρχές για τις άστοχες παρεμβάσεις τους, στον αυτοκινητόδρομο και την περιμετρική, στους καταπατητές ρεμάτων, στην Περιφέρεια (καθαρισμοί χειμάρρων, συντήρηση δικτύου ΓΟΕΒ κ.ά) κ.λπ Ωστόσο, από την τοποθέτηση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, Ιπποκράτη Μπαζιωτόπουλου, προέκυψε, σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στην πόλη της Καλαμάτας, ότι τα αδύνατα και επικίνδυνα σημεία ήταν γνωστά από χρόνια όμως δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Αλλά και πληγέντες κάτοικοι πήγαν στη συνεδρίαση με έγγραφα που είχαν καταθέσει στο παρελθόν –και προς τη σημερινή δημοτική αρχή και προς τις προηγούμενες- για περιοχές που πλημμυρίζουν συχνά και στις οποίες έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις. Τα έγγραφα αυτά δεν απαντήθηκαν ποτέ!...

Σε ό,τι αφορά τον μετεωρολόγο, τον Κώστα Μενούνο, ο οποίος έχει επίσημη άδεια λειτουργίας μετεωρολογικού σταθμού, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το φαινόμενο ήταν τρομερά ραγδαίο. Είπε ότι σε περιοχή της Καλαμάτας έπεσαν σε 20 ώρες 215 χιλιοστά βροχής, που αντιστοιχεί στο 1/5 της βροχής που πέφτει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Στη δε περιοχή των Αρφαρών έπεσαν 278 χιλιοστά βροχής, που αντιστοιχούν στο 1/4 της βροχής που πέφτει σε έναν ολόκληρο χρόνο!
Ωστόσο λίγο αργότερα ο Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος είπε, πάντα σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στην πόλη της Καλαμάτας, ότι αυτές δεν οφείλονται τόσο στην ποσότητα και την ταχύτητα του νερού –αν και σχολίασε ότι ίσως έπεσε το περισσότερο νερό του μέσου όρου της 50ετίας- όσο στα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από το νερό, κυρίως από τα πρανή της περιμετρικής οδού, που κάποια στιγμή έφραξαν τις εισόδους των σκεπασμένων αγωγών. «Το κυρίαρχο πρόβλημα με τον Μορέα είναι τα φερτά. Τα πρόσθετα νερά είναι σε ποσότητες όχι τέτοιες που να μπορούν να εξηγήσουν τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
MPAZIOTOPOULOS-IPPOKRATHS-23-09-16.jpg
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος και πίσω ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Γιάννης καμβυσίδης
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ ανέφερε ότι η Δημοτική Επιχείρηση γνώριζε και γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και ότι για αρκετά από αυτά διαθέτει μελέτες, δεν έχει όμως χρήματα είτε η ίδια είτε ο Δήμος, ώστε να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα.
Τα προβλήματα αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με τη μειωμένη διατομή των κλειστών ρεμάτων, τόνισε ο κ. Μπαζιωτόπουλος και ειδικότερα σημείωσε ότι στη Βαγγέλη Δράκου η διατομή ίσως να είναι και στο 1/3 αυτής που θα έπρεπε να είναι ώστε να αποχετεύεται χωρίς προβλήματα το νερό όταν η ποσότητά του είναι στο μέσο όρο της δεκαετίας, ενώ στη Λαγκάδα στο Φραγκοπήγαδο η διατομή είναι η μισή από όση θα έπρεπε να είναι.
Όπως συνέχισε, για τη καταστροφή στη Βαγγέλη Δράκου συνέβαλε σημαντικά η μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών που κατέβασαν τα νερά από τα πρανή της περιμετρικής. Τόνισε μάλιστα ότι τα φερτά αυτά υλικά κάποια στιγμή έκλεισαν τον κλειστό αγωγό αλλά και μπάζωσαν με λάσπη ύψους ενός μέτρου μια έκταση δύο στρεμμάτων περίπου! Για την απομάκρυνση των φερτών αυτών υλικών, πρόσθεσε, χρειάστηκε να δουλέψουν μηχανήματα επί 2-3 ημέρες.
Μεγάλα προβλήματα στην πόλη δημιουργήθηκαν και από τον Καραμπογιά, που περνάει από την Αγιάννα, ανέφερε ο κ. Μπαζιωτόπουλος, τονίζοντας ότι και αυτό το ρέμα κατεβάζει πολλά φερτά υλικά και από την περιμετρική και από τη μεγάλη λεκάνη απορροής του. Η κοίτη του Καραμπογιά στην περιοχή της Αγιάννας ήταν διευθετημένη με δύο μαντρότοιχους, είπε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, που όμως γκρεμίστηκαν με αποτέλεσμα τα νερά με τα φερτά υλικά να φύγουν στην οδό Μπουλούκου...
Για όλα αυτά τα ζητήματα, συνέχισε ο κ. Μπαζιωτόπουλος, η ΔΕΥΑΚ έχει είτε ολοκληρωμένες είτε προχωρημένες σε ένα βαθμό μελέτες, όμως χρειάζονται πολλά χρήματα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι την άλλη εβδομάδα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη για την αποχέτευση των ομβρίων της οδού Σπάρτης, τα οποία θα οδηγούνται στο Νέδοντα, όπως και η μελέτη για τη διαχείριση των ομβρίων στο τμήμα της Εθνικής Οδού από το Νοσοκομείο μέχρι το κόμβο για Μεσσήνη. Το κομμάτι από Θουρία μέχρι Νοσοκομείο θα γίνει τώρα, όπως θα γίνει και έργο για τα όμβρια της Νέας Εισόδου.
Τέλος, ο Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ κάθε χρόνο καθαρίζει τα ρέματα και τους χειμάρρους της αρμοδιότητά της, διευκρινίζοντας όμως ότι καθαρισμός της φυτικής ύλης δεν γίνεται, γιατί αυτή είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση της ταχύτητας του νερού και την αποτροπή της διάβρωσης των εδαφών.
Στ.Μ.