Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 19:37

Στην Καλαμάτα για το Brexit η Πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας

Στην Καλαμάτα για το Brexit η Πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ 
Στην Καλαμάτα βρίσκεται η Πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Kate Smith και το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με μέλη της Βρετανικής κοινότητας της Μεσσηνίας προκειμένου να τους εξηγήσει τη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους ενημερώσει για τις σχετικές εξελίξεις. Το πρωί η Βρετανή πρέσβειρα επισκέφθηκε στο νέο Δημαρχείο τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και στο Επιμελητήριο τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο και μέλη της διοίκησης, όπου επίσης έγιναν αναφορές στο θέμα του Brexit με την κ. Smith να σημειώνει ότι η αποχώρηση δεν πρόκειται να προκαλέσει επιπτώσεις στις σχέσεις με την περιοχή, εμπορικές, τουριστικές κ.λπ

Η Πρέσβειρα στο Δημαρχείο της Καλαμάτας άκουσε το δήμαρχο,  Παναγιώτη Νίκα, να εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Βρετανικό λαό με τον οποίο “έχουμε συμπορευθεί μετά την απελευθέρωση σε πάρα πολλά θέματα, οι περισσότερες στιγμές μας ήταν καλές και οι λίγες κακές στιγμές δεν μπορούν να σβήσουν τη συνεργασία μας”.

Ο κ. Νίκας ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε για τις αλλαγές που θα γίνουν με το Brexit, επισημαίνοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν εύχεται να προχωρήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Τέλος πρόσφερε στην κ. Smith δώρα από το Δήμο, ενώ και η Πρέσβειρα ανταπέδωσε, ενώ σχετικά με το Brexit σημείωσε ότι “υπάρχει μία κοινότητα Βρετανών εδώ στην περιοχή. Θα κάνουμε εκδήλωση μαζί τους το απόγευμα, να εξηγήσουμε την κατάσταση, τις εξελίξεις του Brexit. Mιλήσαμε και για αυτό με τον Δήμαρχο. Όπως είπε ο ίδιος, δεν προβλέπω εγώ έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας με την περιοχή, ούτε στον τουρισμό, ούτε στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ούτε για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Βρετανία για πολλούς Έλληνες από την περιοχή, για σπουδές και δουλειές».

ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της Πρέσβεριας στο Επιμελητήριο, σε σχετικό δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου επισημαίνεται ότι “συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Μεσσηνίας, τον κλάδο του τουρισμού, καθώς και τις επιπτώσεις του Brexit σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Έγινε μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων προϊόντων που η Μεσσηνία εξάγει στη Βρετανική αγορά, δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Ελληνο-Βρετανικό Επιμελητήριο για ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων, καθώς επίσης και εκτενής αναφορά για το τουριστικό μας προϊόν, μιας και η Μεσσηνία αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Βρετανών υπηκόων.

Συζητήθηκαν οι τρόποι ανάδειξης των πολιτισμικών μας μνημείων, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Μεσσήνη, η οποία πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Καθώς και αναφορά στο πάγιο αίτημα των Ελλήνων για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Υπήρξε ενδελεχής ανάλυση από την Α.Ε. Πρέσβη για τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. όσον αφορά δασμούς σε προϊόντα, τουριστικές μετακινήσεις και ανθρώπινο δυναμικό και διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν ισχυρές σε όλα τα επίπεδα μιας και οι ιστορικοί δεσμοί είναι αρκετά δυνατοί”.