Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 17:43

Η ΔΕΥΑΚ στέλνει στον εισαγγελέα εργαζομένους της χωρίς καν να τους ακούσει

Η ΔΕΥΑΚ στέλνει στον εισαγγελέα εργαζομένους της χωρίς καν να τους ακούσει

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ 
Να καταλογίσει ποσά που πήραν με τη μορφή επιδόματος, παράνομα κατά νομικές εισηγήσεις, αποφάσισε το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ για έξι εργαζόμενους και συνταξιούχους της Δημοτικής Επιχείρησης. Επιπλέον, η νομική σύμβουλος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτα Μαυρέα, είπε ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί και από εισαγγελέα για να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Διαφοροποιήθηκε, από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, που δήλωσε “απών” από τις σχετικές ψηφοφορίες και προηγουμένως ανέφερε ότι είναι θέμα “δημοκρατίας και δικαιοσύνης” να κληθούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους οι υπάλληλοι που κατηγορούνται…

“Θα κάνουμε λαϊκό δικαστήριο;” ήταν το σχόλιο απάντηση στον αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλη Βασιλειάδη, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι υπάρχει σαφής γνωμοδότηση δικηγορικού γραφείου των Αθηνών για το τι έχει συμβεί και τι πρέπει να γίνει. 

“Ούτε εκβιαζόμεθα ούτε απειλούμεθα” σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων που έχουν λάβει τα επιδόματα, ότι το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ είναι αναρμόδιο να αποφασίσει ότι τα επιδόματα δεν έπρεπε να καταβληθούν, αφού η καταβολή έχει γίνει με θεώρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Ο εκπρόσωπος της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”, Σταμάτης Μπεχράκης, απείχε από τη συζήτηση του θέματος, ζητώντας να γίνει πρώτα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποκαλυφθούν ποιες είναι οι κατευθύνσεις που δίνει ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, για το θέμα. 

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2020 και είναι ένας από τα πρόσωπα στα οποία καταλογίστηκε ποσό που έχει λάβει ως επίδομα, με αίτησή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε την απαλοιφή του θέματος από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο είναι “παντελώς αναρμόδιο να συζητήσει και να κρίνει τη νομιμότητα των προαναφερόμενων ήδη θεωρηθέντων ως απολύτως νόμιμων χρηματικών ενταλμάτων καθώς και να «αμφισβητήσει- υποκαταστήσει» ανεπίτρεπτα, αυθαίρετα και παράνομα το καθ’ ύλη αρμόδιο ως άνω Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει την νομιμότητα των ως άνω εκδοθέντων ενταλμάτων και των αντίστοιχων δαπανών”.

Το αίτημα του Παναγιώτη Κουφαλάκου, που συνυπογράφεται και από άλλους εργαζόμενους στους οποίους καταλογίστηκαν ποσά για επιδόματα που έχουν λάβει, απορρίφθηκε και στη συνέχεια απείχε και εκείνος από τη συνεδρίαση. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταλογιστούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους ποσά που έχουν λάβει με τη μορφή επιδομάτων τα προηγούμενα τρία οικονομικά έτη. Σε ό,τι αφορά τα ακόμη πιο προηγούμενα έτη, η καταβολή των επιδομάτων έχει θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να αναθεωρήσει για να γίνει ο καταλογισμός και των πιο παλιών επιδομάτων που έχουν λάβει εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. 

Στ.Μ.