Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 18:14

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης για τη συμφωνία με το Ισραήλ για το πολεμικό αεροδρόμιο Καλαμάτας

Παναγιώτης Κάτσαρης, Θανάσης Πετράκος, Μαρουάν Τουμπάσι, Γιώργος Χαραλαμπίδης (διερμηνέας) Παναγιώτης Κάτσαρης, Θανάσης Πετράκος, Μαρουάν Τουμπάσι, Γιώργος Χαραλαμπίδης (διερμηνέας)

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ 
Κάλεσμα στον Ελληνικό λαό να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας ώστε να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχουν κάνει 139 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Κύπρος, διατύπωσε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, από την Καλαμάτα. Τόνισε μάλιστα ότι οι συμφωνίες που κάνουν χώρες, όπως η Ελλάδα, με το “εγκληματικό κράτος” του Ισραήλ, “δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”. Σε ερώτηση για την ανάθεση της αεροπορικής εκπαίδευσης στο πολεμικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε εταιρία από το Ισραήλ, ύστερα από συμφωνία των δύο κρατών, ο πρέσβης απάντησε ότι η Παλαιστίνη στηρίζει το δικαίωμα και την επιδίωξη της Ελλάδας να αναβαθμίζει την άμυνά της, διερωτήθηκε όμως γιατί επιλέχτηκε το Ισραήλ γι’ αυτή τη συμφωνία και όχι μια άλλη χώρα που μπορεί να προσφέρει το ίδιο έργο χωρίς να τη συνοδεύουν οι ίδιες κατηγορίες;...

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι χθες, Κυριακή, μίλησε στο 10ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ, το οποίο διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, ενώ σήμερα επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” Θανάση Πετράκο και “Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την Ανατροπή” Παναγιώτη Κάτσαρη. Μετά τις σημερινές επισκέψεις ο Πρέσβης έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. 

Ο Πρέσβης κ. Τσουμπάσι περιέγραψε το τι έχουν υποστεί μισό αιώνα τώρα οι Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ, μιλώντας συγκεκριμένα για χιλιάδες δολοφονίες, φυλακίσεις χωρίς δίκες και απαγγελία κατηγοριών, για εθνοκάθαρση με κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών από Ισραηλινούς εποικισμούς και εκτοπισμούς των γηγενών Παλαιστινίων. 

Όπως τόνισε ο Πρέσβης, το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτική “απαρτχάιντ” και είναι “εγκληματικό κράτος”, ωστόσο, συνέχισε, η διεθνής κοινότητα και διεθνείς οργανισμοί όχι μόνο δεν επιβάλλουν κυρώσεις για τις πράξεις του κατά της ανθρωπότητας, αλλά αντίθετα το επιβραβεύουν αναγνωρίζοντάς το ως δημοκρατικό κράτος και συνάπτοντας μαζί του διακρατικές συμφωνίες. Το ότι το Ισραήλ είναι κράτος “που διαπράττει εγκλήματα πολέμου”, συνέχισε ο Πρέσβης, δεν το λένε μόνο οι Παλαιστίνιοι αλλά και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, όπως και ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως δήλωσε συγκεκριμένα. 

Η Παλαιστίνη, συνέχισε ο Πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, συνεχίζει να αγωνίζεται για λύση στη βάση του διεθνών συμφωνιών και του κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα με σχετικό ομόφωνο ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής, το 2015.

Ο Πρέσβης κάποιες φορές προέβη σε χαρακτηρισμούς όσον αφορά το κράτος του Ισραήλ ή τον πρώην πρωθυπουργό Νετανιάχου. Χαρακτήρισε, συγκεκριμένα, το κράτος αυτό ως “βρωμερό”, “ελεεινό”, “φυλετικό” γιατί, όπως είπε, δεν δίνει την υπηκοότητα στο 20% των κατοίκων της χώρας επειδή είναι Παλαιστινιακής καταγωγής. Αυτό, είπε ο Πρέσβης, αποτελεί “συμπεριφορά η οποία πηγάζει από τη βρωμερή και ελεεινή εβραϊκή σκέψη περί ανωτερότητας της εβραϊκής φυλής. Και αυτό μας θυμίζει τη λευκή υπεροχή των κατοίκων των ΗΠΑ και την ανωτερότητα της λευκής φυλής εις βάρος των αλλοδαπών ή των μαύρων. Μας θυμίζει τις φυλετικές διακρίσεις και την πολιτική του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, την οποία καταπολέμησε όλος ο κόσμος τότε”. Τον πρώην πρωθυπουργό Νετανιάχου τον χαρακτήρισε “φασίστα”, “τρομοκράτη”, “σφαγέα” για τις πράξεις του κατά των Παλαιστινίων και κατά της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί υπό την πολιτική ηγεσία Ράμπιν για την επίλυση αυτού του καυτού προβλήματος στη Μέση Ανατολή. 

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Παλαιστίνης έναντι των Ελληνοτουρκικών διαφορών ο Πρέσβης κ. Τουμπάσι είπε ότι το Κράτος της Παλαιστίνης στηρίζει το διεθνές δίκαιο. Για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Παλαιστίνη και το κλίμα μεταξύ Χαμάς-Φατάχ ο Πρέσβης ανέφερε ότι όπως σε όλες τις χώρες οι πολιτικές οργανώσεις έχουν μεταξύ τους διαφωνίες έτσι συμβαίνει και με αυτές τις δύο, σημειώνοντας πάντως ότι στα βασικά θέματα υπάρχει μια συνεννόηση, αν και άφησε αιχμές για τη σχέση της Χαμάς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Τέλος για την πολιτική των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης είπε ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει προς μια θετική κατεύθυνση, τονίζοντας ότι στο κόμμα των Δημοκρατικών υπάρχουν αρκετές προσωπικότητες που είναι ανοιχτές για μια άλλη πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. 

Στ.Μ.