Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 17:10

Νίκας: Πολιτιστική Πρωτεύουσα εάν και εφόσον…

Από την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας, το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεξιά η αντιπρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη και στη μέση ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Έκτωρ Τσατσούλης Από την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας, το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεξιά η αντιπρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη και στη μέση ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Έκτωρ Τσατσούλης

ΑΣΑΦΗΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Όση ώρα συζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο χθες το βράδυ για τον προϋπολογισμό, τα οργανωτικά και τις υποδομές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είτε διάβαζε ένα βιβλίο και κράταγε σημειώσεις είτε έβγαινε έξω από την αίθουσα… Φάνηκε άλλωστε και από την τοποθέτησή του ότι δεν θεωρεί το θέμα κορυφαίας σημασίας -παρ’ ότι ο Δήμος με τη χθεσινή του απόφαση δεσμεύτηκε ουσιαστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος- καθώς είπε ότι θα γίνουν «καμιά 50αριά ακόμη συζητήσεις»…

Η αγωνία του δημάρχου φαίνεται ότι ήταν να μην περάσει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες το βράδυ να πληρώσει 20.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Όπως τόνισε, η Καλαμάτα θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα εάν και εφόσον συμμετέχουν οικονομικά το κράτος, η Περιφέρεια και όποιοι άλλοι αναφέρονται στο φάκελο που κατατέθηκε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Δήμος μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος που του αναλογεί, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών ή του πολιτιστικού τέλους.
Ωστόσο, ακόμη και ο δημοτικός σύμβουλος της δικής του παράταξης, ο Γιάννης Μπάκας, προέβλεψε ότι τα οικονομικά της πολιτιστικής πρωτεύουσας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Χαρακτηριστικά είπε ότι ο Δήμος θα εξαναγκαστεί να αυξήσει σε 14.000.000 εκατομμύρια ευρώ τα 4.000.000 ευρώ που στο φάκελο υποψηφιότητας προβλέπεται ότι θα καλύψει ο ίδιος (με ρευστό και με υπηρεσίες).
Σε ό,τι αφορά τη μείζονα μειοψηφία, ο επικεφαλής της, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε μια συγκεκριμένη αναφορά για το από πού θα καλυφθεί το κόστος που αντιστοιχεί στο Δήμο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Συγκεκριμένη απάντηση ωστόσο δεν δόθηκε, παρά μόνο ο δήμαρχος επέμενε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες, ενώ ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι το κόστος που αντιστοιχεί στο Δήμο σε ρευστό είναι διαχειρίσιμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ποσό κατ’ έτος είναι περίπου αντίστοιχο με τα χρήματα που ήδη πληρώνει ο Δήμος κάθε χρόνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Στ.Μ.