Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 17:37

Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου: Αγάπη για το καλαματιανό φιστίκι και σύκο

Η Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου στην παραγωγή Η Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου στην παραγωγή

OLYMPIA HELLAS
Της Μαρίας Νίκα
Τη Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου δεν θα τη δεις «ατσαλάκωτη» πίσω από ένα γραφείο να διευθύνει. Είναι παντού ανά πάσα στιγμή και σε όλα τα στάδια της παραγωγής από το χωράφι μέχρι τις μηχανές του εργοστασίου και το συσκευαστήριο. Βασικά προϊόντα της επιχείρησής της, το καλαματιανό φιστίκι και το μεσσηνιακό σύκο, φημισμένα και τα δύο για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία…

Τη συνάντησα ένα πρωί στις εγκαταστάσεις της Olympia Hellas, στη Βιομηχανική Περιοχή. Οι μηχανές δούλευαν πυρετωδώς, καθώς τα φορτία με την καινούργια σοδειά του φιστικιού είχαν αρχίσει να καταφθάνουν. Η μέρα ήταν βροχερή και δεν είχε επίσκεψη στους παραγωγούς, οπότε η δραστήρια επιχειρηματίας «έκλεψε» λίγο χρόνο από το φορτωμένο πρόγραμμά της για να μιλήσουμε.
Η εταιρεία επεξεργάζεται και εμπορεύεται γενικά ξηρούς καρπούς (ελληνικά αμύγδαλα, φιστίκι Αιγίνης, σταφίδα σουλτανίνα και κορινθιακή κ.ά.) και διάφορα ζαχαρώδη. Ωστόσο, η πρωταρχική αγάπη, όπως λέει η Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου, είναι τα μεσσηνιακά προϊόντα, φιστίκι και σύκο. «Ειδικά με τα σύκα και το φιστίκι ασχολούμαστε από την αρχή της παραγωγικής τους διαδικασίας, από το χωράφι και τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή».

Από τη γιαγιά Μαργαρίτα
Την επιχείρηση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 η συνονόματη γιαγιά Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, Μικρασιάτισσα, η οποία γνωρίστηκε στην Καλαμάτα με τον Κωνσταντινουπολίτη Νικόλα Παπαθεοδώρου. «Όταν ο παππούς εξορίστηκε, η γιαγιά έμεινε εδώ να μεγαλώνει πέντε παιδιά και να ασχολείται με το εμπόριο. Πρώτα καταπιάστηκε με τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Είχε αμυγδαλομηχανή, αλλά τα καρύδια τα έσπαγαν με σφυράκια… Γύρω στο ΄70 μπήκε στη δουλειά ο πατέρας μου, Δημήτρης Παπαθεοδώρου, ο οποίος το 1980, όταν αποσύρθηκε ο παλιός έμπορος φιστικιού και θείος μου Προκόπης Κολοκοτρώνης, άρχισε να ασχολείται και με τα φιστίκια. Ο πατέρας μου επέμενε και προωθούσε το καλαματιανό φιστίκι, σε σχέση με το εισαγόμενο (κινέζικο ή αιγυπτιακό ή αμερικάνικο) στην αγορά και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να συνεχίσουν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί την καλλιέργεια του φιστικιού στον τόπο τους. Το 1996 ξεκίνησε και με τα σύκα. Αυτά μέχρι το 2008, που ο πατέρας αντιμετωπίζει θέματα υγείας, συνταξιοδοτείται και αναλαμβάνουμε τη διεύθυνση της εταιρείας πλέον, εγώ με την αδελφή μου…

Στο συσκευαστήριο της Olympia Hellas

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται η οικονομική κρίση, να φαίνεται η δυσκολία στις πληρωμές, στις εισπράξεις και στη διακίνηση των επιταγών. Το 2009, δυστυχώς, χάνουμε τον πατέρα μου. Επειδή ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος μέχρι τελευταία στιγμή, δεν είχαμε μπει στη διαδικασία να βγούμε έξω στα χωράφια μαζί του, να αγοράσουμε φιστίκια, να δούμε πώς παράγεται το προϊόν, πώς το προμηθεύεται ο πατέρας από τον παραγωγό. Με την αδελφή μου ξέραμε τη δουλειά από μέσα. Εγώ στο οικονομικό - λογιστικό κομμάτι και η αδελφή μου στην παραγωγή. Μόλις «φεύγει» λοιπόν ο πατέρας είναι σα να χάνουμε τη γη κάτω απ’ τα πόδια μας. Ήταν Σεπτέμβρης του 2009, είχε ξεκινήσει η συγκομιδή των φιστικιών, έπρεπε να πάμε στα κτήματα να πάρουμε προϊόν και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Γνωρίζαμε ότι η αραχίδα - το φιστίκι όπως λέγεται - είναι υπόγεια, αλλά δεν ξέραμε πώς εκριζώνεται, πόσες μέρες πρέπει να ξεραθεί, τι έβλεπε ο πατέρας μου πηγαίνοντας στο χωράφι…
Βγήκαμε και ξαναβγήκαμε και ξαναβγήκαμε… Και «την πατήσαμε» και φάγαμε και τα μούτρα μας… Ποιος γεννιέται μαθημένος και ποιος δεν κάνει λάθη; Όμως, όταν πέφτεις στον ωκεανό ή πνίγεσαι ή μαθαίνεις κολύμπι».

Νέα εποχή
Με τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια η Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου (κρατά πλέον μόνη της τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης), έχει αναπτύξει μια καλή συνεργασία με τους παραγωγούς, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την καλή ποιότητα των προϊόντων.
«Βέβαια έχεις το μειονέκτημα του καιρού (το φιστίκι βγαίνει μέσα στο φθινόπωρο). Οι βροχές για τα φιστίκια, που έχουν εκριζωθεί και βρίσκονται στο χωράφι για ξήρανση, είναι πρόβλημα. Ο παράγοντας υγρασία στον ξηρό καρπό είναι το νούμερο ένα συγκέντρωσης αφλατοξίνης. Και οι αφλατοξίνες είναι καρκινογόνες ουσίες, που λειτουργούν σωρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχεις να διαχειριστείς αγροτικά νωπά εμπορεύματα και πρέπει να ελέγχεις τους παράγοντες υγρασία και θερμοκρασία, για να παράγεις προϊόντα με βέλτιστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση, χρώμα κ.λπ.)».

Διαχωρισμός του φιστικιού σε μεγέθη

Η εταιρεία Οlympia Hellas έχει αναπτύξει Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου ISO 22000:2005 (HACCP) και του Codex Alimentarius, σε όλα τα στάδια των παραγωγικών της διεργασιών (επεξεργασία, τυποποίηση, εμπορία ξηρών καρπών), ενώ πριν από δύο χρόνια ενέταξε και τη διαδικασία της απεντόμωσης για τα ξηρά σύκα Μεσσηνίας και Λακωνίας στο ΣΔΑΤ.
Αυτή την εποχή η Olympia Hellas βρίσκεται σε φάση ανανέωσης, ενώ μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο της λογότυπο, όπως και οι νέες πρακτικές συσκευασίες για τους ξηρούς καρπούς και τα σύκα.
«Όλο αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι μια προσπάθεια συλλογική και επίπονη. Υπάρχουν καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις και πολλά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, όσο και στο εξωτερικό (οικονομικό και νομικο-πολιτικό). Τα capital controls ήταν το κερασάκι στην τούρτα!!! Θέλει μεγάλο ψυχικό σθένος, μιας και η ένταση των αλλαγών που συντελούνται είναι απίστευτα σύνθετη και πολύπλοκη…
Προσπαθούμε να έχουμε καλές πρώτες ύλες και ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Το χωροχρόνο σου τον κερδίζεις. Έχουμε καλά θεμέλια από τη γιαγιά και τον μπαμπά, ποιοτικά προϊόντα, αγάπη, μεράκι, πάθος, όρεξη καθώς και συνεργάτες με τεχνογνωσία και εμπειρία στο χώρο».

 

 

Σε όλη την Ελλάδα
Οι πελάτες της Olympia Hellas είναι χονδρέμποροι, που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ η εταιρεία τροφοδοτεί και μικρότερα μαγαζιά απευθείας με ένα δίκτυο διανομής, που εξυπηρετούν πωλητές της σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.
«Υπάρχει πεδίο για το φιστίκι στην ελληνική αγορά. Φέτος ζητήσαμε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία νεότερα στοιχεία. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η ελληνική παραγωγή αράπικου φιστικιού δεν καλύπτει ούτε το 3% της πανελλήνιας ζήτησης σε αράπικο… Κατάλαβα για μια ακόμη φορά, λοιπόν, γιατί ο πατέρας μου επέμενε στο προϊόν…
Στόχοι και επιδιώξεις της Olympia Hellas» σημειώνει η Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου «είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση των απαιτήσεων και προσδοκιών των πελατών της, μέσα από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και των παρεχομένων υπηρεσιών της, και η δημιουργία στενών σχέσεων εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και τιμιότητας με τους προμηθευτές και συνεργάτες της.
Παράλληλο στόχο μας αποτελεί και η διεύρυνση των εργασιών μας στον εξαγωγικό τομέα, κάτι που θα ωφελήσει τον τόπο μας, αλλά θα μας δώσει και τη δυνατότητα να στηρίξουμε ακόμα πιο ενεργά τον Καλαματιανό φίλο μας και παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Λαζαρίδη στις αθλητικές του υποχρεώσεις στο τένις με αμαξίδιο».

Ευχαριστήρια αφιέρωση του πρωταθλητή Γιώργου Λαζαρίδη στην οικογένεια της Μαργαρίτας Παπαθεοδώρου, για τη στήριξή της

Olympia Hellas
Βιομηχανική Περιοχή Καλαμάτας
Τηλ. 27210 69105
e.mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.