Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 17:55

Μανώλης Μάκαρης: Θετικές οι εξελίξεις για τα αρχαία της Υπαπαντής

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ 
Η κατάθεση της αίτησης για τη συζήτηση του θέματος των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόσκληση σε συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού σήμερα στη Βουλή, αποτελούν θετικές εξελίξεις για την επίτευξη του στόχου αποκάλυψης και ανάδειξης των αρχαίων, που μάλιστα συνδέεται με το ψήφισμα που κατατέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, σημειώνει ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”. Ταυτόχρονα όμως τονίζει ότι για την αίσια έκβαση αυτής της μεγάλης υπόθεσης θα παίξει ρόλο και ο απεγκλωβισμός δημοτικών παρατάξεων από αγκυλώσεις και τακτικές εντυπωσιασμού…

Ειδικότερα σε παρέμβασή του ο Μανώλης Μάκαρης σημειώνει: 

“  Τελικά, το ψήφισμα που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για  την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, λειτούργησε ως θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων. 

Συγκεκριμένα: 

  1. Ως παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταθέσαμε αίτημα συζήτησης θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας της Υπαπαντής με παρόμοιο περιεχόμενο και κατεύθυνση με το ψήφισμα. 
  2. Διαφαίνεται από τη δημοτική αρχή η διάθεση υπαναχώρησης της αρχικής αρνητικής στάσης που επέδειξε αφού συγκάλεσε σύσκεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής, με συμμετοχή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελίας Μηλίτση. 
  3. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Αλέξη Χαρίτση, συμπεραίνουμε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέρ της αποκάλυψης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, θα καθορίσει αποφασιστικά τις εξελίξεις.

Πλέον, θα είναι «ευχής έργον» όλες οι δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές ή παραταξιακές αγκυλώσεις και τις τακτικές εντυπωσιασμού και επιτέλους να συναινέσουν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα ως ελάχιστο χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης και τους συμπολίτες μας. 

Είναι σημαντικό όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναδειχθούν με τον προσήκοντα τρόπο τα αρχαία της πλατείας της Υπαπαντής. Εξάλλου υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα επιτυχούς ανάδειξης αρχαιοτήτων μέσα στον αστικό ιστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 

Μανώλης Μάκαρης

Ιατρός Καρδιολόγος

MSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

«Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες»”.